Tillsammanspyssel: julkortskuvert

Kuvert till årets julkort.

Har det blivit dags att julpyssla? Och börjar kvoten av dekorationer för hem och skola och församlingshem bli fylld?

Varför inte göra en ordentlig laddning vackra kuvert att stoppa julkort i — och sedan, om det blir några över, fortsätta använda under resten av året?

Gör såhär:
Leta upp papper som ändå ska slängas, till exempel
* tillfälliga, förbrukade kopior av noter i körrummet (fråga kyrkomusikern om lov först — annars kan det bli dramatiskt på söndag)
* tidningar, reklamblad och magasin, inte av allra tunnaste papperssorten
* affischer för konserter och annat som har varit under terminen

Leta samtidigt upp ett begagnat eller oanvänt C6-kuvert (ungefär 10×15 centimeter) och peta upp limfogarna. De rombformade resulterar oftast i mer spännande kuvert, men ett ”rakt” fungerar också. Ska det bli många kuvert, så tejpa utmed kanterna på båda sidor och klipp sedan rent.

Rita av mallen på ”avigsidan” av kuvertpapperen, klipp ut, vik ihop och limma två skarvar med limstift (när kuvertet ska tillslutas får man ta fram limstiftet igen eller använda tejp).
Klistra på en adressetikett, klippt ur papper eller återanvänd från ett ark med självhäftande från en utskrift där alla inte gick åt. Behövs det lite extra julstämning, så använd stjärnor eller röda hjärtan också.

Efter ett tag börjar man lätt fundera på hur man bäst ska placera mallen för att få det snyggaste kuvertet. Så även om man gör många kuvert behöver det inte bli långtråkigt!

Kuverten på bilden kommer från en bunt som Noomi, Mi, Sigrid, Sara och några till gjorde för ett par veckor sedan.

6 reaktioner på ”Tillsammanspyssel: julkortskuvert”

 1. Hej Anna och tack får att du talade om hur man börjar med koftan.
  Vilka fina kuvert du gjort. Det var en jättebra ide.
  Jag brukar ta reda på alla papper som inte har skrivet något på baksidan och de klipper jag till små anteckninslappar som jag har när jag skall gå till affären eller när jag skall komma ihåg något annat.

  Trevlig advent önskar jag dig.
  hälsningar Siv

 2. Hej Siv!

  Du får rapportera om hur det går med koftan. Det var bra med dina och de andras frågor — de gav mig en del tips om vad som kan bli tydligare i beskrivningen.
  Man blir ganska kreativ när man börjar återanvända, eller hur? Det dyker upp nya idéer överallt. Jag skriver också jättemycket på baksidor.
  Hälsningar från

  Anna

 3. Vi brukar pyssla ihop små påsar av reklam eller tapet rester & fästa hushålls-snöre som handtag. 😉

Kommentarer inaktiverade.