Tillsammanspyssel: hemmagjort läppcerat

Chokladcerat och jordgubbscerat.

I lördags hade min kusin Mi och jag och vår kompis Gunilla pysseleftermiddag hemma hos Mi. Mi och jag har pysslat ihop sedan hon var ganska liten, och det tog ett tag att komma på vad som var lagom svårt och användbart och roligt då i början. Vi har bakat kladdkakerutor i massor och smält tvålmassa i diskade konservburkar och använt glitterstjärnor och ljusgelé och allt möjligt annat som har dykt upp i pysselaffären. En regel är att resultatet av allt pyssel gärna får bli saker som går åt. För kanske åtta år sedan provade vi att göra läppcerat, och det har blivit en av de saker som Mi alltid påminner om. Så i lördags var det dags igen!

Den här gången köpte vi inte dyra cerathylsor, för jag hade, med hjälp av min påhittiga kollega Marita, kommit på något annat. Linsburkar såklart! Eftersom vi gör saker för att ge bort dem är det extra roligt att det blir två olika i varje. Och linsburkar sliter man ju inte precis ut innan man tar en ny. Jag hade sparat ett tag, så vi hade fjorton stycken. Annars är det smartaste förstås att be några vänner att inte slänga, så att det går lite fortare att få ihop en hög!

Jag beställde ekologiskt sheasmör, ekologiskt kakaosmör, mandelolja, bivax, chokladessens och jordgubbsessens från Tvålköket. Egentligen kan man nog använda andra sorters olja också, och bivax kan man såklart beställa från närmaste biodlare. Sheasmör och kakaosmör fick vi i olika stora klumpar som vi bröt sönder så gott det gick, så mängdangivelserna i våra recept är högst ungefärliga.

Det kan vara bra att ha ett par små extraburkar till hands att hälla det sista i om linsburkarna inte rymmer allt. Dem kan man använda själv sedan! Mi och jag har fyllt olika extraburkar tidigare: små medicinmått med lock, minsta sortens tvålaskar, sparade tomma cerathylsor och läppstiftshylsor … Den här gången hade vi två små burkar med skruvlock, inköpta för fem kronor styck på Söstrene Grenes när den affären fanns här i Malmö.

Såhär gjorde vi:

Alla tre sorterna.

Cerat i linsburkar

Vi började med att diska linsburkarna noga och la dem sedan i en bunke och hällde kokande vatten över dem så att inga konstiga bakterier skulle överleva.

Vi gjorde jordgubbscerat med lika delar sheasmör, kakaosmör och mandelolja (tar man en matsked av vardera så fyller man flera linsburkshalvor) plus några droppar jordgubbsessens. För att få lite färg och skimmer la vi i en bit rött läppstift också — men gör man det kan man ju inte påstå att allt är så helt naturligt längre … Lägg allt i till exempel en porslinsmugg och ställ ner den i en kastrull med vatten. Ställ den på spisen och värm vattnet. Låt innehållet i muggen smälta under omrörning och ta upp muggen så snart det är en jämn vätska. Skeda upp det i burkarna.

Den här sorten behöver stå i kylskåp för att stelna helt, men det gör inget om den får stå i rumstemperatur en stund först. Läppstiftet gör faktiskt bara ceratet rosa och ger nästan ingen färg på läpparna. Vill man ha färg får man ta massor. Det kan ju vara bra att veta!

Vi gjorde chokladcerat med hjälp av ett annat recept: lika delar olja, sheasmör och bivax plus lite kakao från skafferiet och några droppar chokladessens. Med bivax i tar det lite längre tid att smälta blandningen, och man får röra om tills alla vaxbitar har löst sig. Sedan stelnar blandningen ganska snabbt i burkarna och resulterar i ett lite hårdare och klibbigare cerat.

Vi gjorde också en tredje sort med kakaosmör, lite mindre mängd bivax, mandelolja och en bit läppstift som var lite mer brunbeige än rött, bara för att prova.

På ungefär en halvtimme hade vi fjorton fina minijulklappar som stod och väntade på att stelna helt och bli förslutna och inpackade. Bra va?

Andra ingredienser som jag har sett att folk (= olika bloggare) använder: E-vitaminolja (några droppar till en sats), kokosolja (ersätter mandeloljan), ögonskugga (! för att få lite skimmer, som i läppglans), ringblommeolja, apelsinolja, citronolja, laktritsessens, vaselin (tycker man att vaselin är OK kan man nöja sig med att smälta det och röra i lite doft och färg), jordgubbssylt (!), KoolAid-saftpulver (ger ju både färg och doft), karamellfärger … Man kan naturligtvis experimentera mycket med proportionerna också. Men det här fungerade fint i Mis kök, och det var hur enkelt som helst, så det är bara att testa. Ha så kul!

Mi skrev små kort med texten ”Lip balm made by Mi” och en innehållsförteckning.

(Mi och Gunilla gjorde också snygga kuvert till julkort och brev.)

3 reaktioner på ”Tillsammanspyssel: hemmagjort läppcerat”

  1. Hej!

    Vilket smart sätt att förvara ceratet, nu kommer Carl-Henriks gamla linsburkar till nytta. 🙂 Jag har skrivit om ditt inlägg i min blogg, länkade givetvis till dig.

    Tack för en trevlig blogg!

    mvh
    Jemima

Kommentarer inaktiverade.