Gör en julkrubba

Färgläggningsjulkrubba från Susie Poole.

Här kommer en tidig julklapp, och en fin en dessutom!

En av de första gångerna jag var på bokmässan i Frankfurt träffade jag Susie Poole och hennes man Jon. Mässan är hur stor som helst, och det är lätt att känna sig lite bortkommen där, men att sitta hos Susie och Jon en liten stund var som att komma hem till vänner på kvällste och smörgås. De hade startat ett eget barnboksförlag, de var förväntansfulla, de var entusiastiska, och de hade en vansinnigt söt monter. Min kollega Daniel blev ungefär lika förtjust i dem som jag. Vi pratade och pratade — och gjorde åtta fina böcker tillsammans också.

 

Ena färgläggningsbladet.

Till en av de första böckerna gjorde Susie en julkrubba som alla som ville kunde ladda ner gratis från hennes hemsida. Nu finns den inte kvar där, så häromdagen skrev jag till Susie och frågade om den finns någon annanstans. Vi har inte hörts på flera år, men hon svarade direkt — att Kyrkkaffebloggen gärna får sprida den vidare! Här är den.

Gör såhär:

Skriv ut de båda bladen som finns här: Susie Pooles julkrubba

Bestäm vem som ska färglägga vilka figurer — och färglägg. Maria brukar vara klädd i något blått, men i övrigt är det fritt fram. Glitterpennor kan absolut komma till användning!

 

Klipp.

Den som klipper bäst kan klippa ut figurerna. Eller också gör det inget om de blir lite taggiga och sneda. Klipp de streckade linjerna under händer och armar också.

Till höger och vänster på alla figurer är ett utrymme reserverat för klister. Böj dem bakåt så att nederdelen av figuren blir som en liten rulle.

Sedan är det dags att ställa upp julkrubban och sjunga några sånger!

Andra färgläggningsbladet. Med åsna!

Till stall eller grotta (det står faktiskt inget om stall i julevangeliet) kan man använda ett kartongark som man viker framåt på sidorna så att det står bra.

(Om man vill att figurerna ska stå lite stadigare kan man ge dem en tyngd i form av ett gem, kanske utböjt till ett L och med lite modellera på. Om man vill ha dem lite stadigare överhuvudtaget kopierar man dem förstås på tjockare papper. Om man vill ha dem större låter man kopiatorn förstora bladen till A3.)

Tusen tack, kära Susie! Och god jul!

P.S. Några andra julkrubbeidéer: Catholic Icing har en som liknar Susies. A Girl and a Glue Gun har gjort en med små lerkrukor som grundmaterial. En rekordstadig julkrubbevariant som etablerar begreppet ”nativity blocks” finns här. Och har man många trätrådrullar eller är beredd att skaffa dem kan man göra en julkrubba av dem också — såhär. D.S.

P.P.S. Uppdatering: Maja på Husmorsskolan har hittat en stickad julkrubba. Definitivt föräldrapyssel, men betydligt mer hållbar än porslin och därför barnvänlig får man anta! Och naturligtvis finns det massor av amigurumijulkrubbor också — här är en och här är en annan. D.D.S.

Foto: Ylva Evensen

P.P.P.S. Ytterligare en uppdatering: ”Barnen i våra skolgrupper har gjort fina krubbor av äggkartonger”, skriver Ylva Evensen i Södertälje. ”Maria och Josef är gjorda av mittplupparna i kartongen plus en flörtkula och lite tyg. Har man en tom 6-packs äggkartong, lite färg och fantasi blir de så här fina.” D.D.D.S.

5 reaktioner på ”Gör en julkrubba”

 1. Nejmen Anna! Nu var det tankeöverföring tror jag… Gissa vem som satt sent igår kväll och googlade på ”Nativity Scene DIY”? Jo, jag förstås! Jag fick sådan lust att göra en krubba tillsammans med Greta. Och så slår jag på datorn och hittar ditt fullspäckade inlägg:) Vad glad jag blir! Och den där utklippningsbara var så fin!

  Jag hittade en enkel stickbar variant igår när jag letade. Här finns den om någon är intresserad: http://runningjackknits.blogspot.com/2010/12/weeks-forty-six-forty-seven-forty-eight.html

  P.S Anna – har du varit i Västerås domkyrka och sett barnhörnan där? Det är något av de finaste jag sett i den vägen. Där finns ett litet ”barnaltare” som är snidat av trä och i närheten av det hittar man jesusbarnet i form av en Waldorfdocka. Sedan finns det en hel massa pyssel, utklädningskläder och ”spårhundar” att låna. En spårhund är en mjukishund med tillhörande broschyr som barn och föräldrar kan låna om man vill gå på rundvandring i kyrkan. Med anledning av allt detta var det kanske inte så konstigt att Greta uppfattade ordet domkyrka som ”bompakyrka”. Alltså lika en kyrka som är lika rolig som Bolibompa;)

  Svar till Maja:
  Festligt!
  Jag har inte varit i Västerås domkyrka på ett tag. Det låter ju hur fint som helst! Bompakyrka!

Kommentarer inaktiverade.