Kokonger

Wivecas första kokong. Dockan fick provsova i den.
Wivecas första kokong. Dockan fick provsova i den.

Oj, vilken respons på Soilis översättning av kokongbeskrivningen från Finland! Frågor och kommentarer och glada utrop. Roligt!

Nu i vår arbetar jag med Vibeke Olssons femte roman om Bricken. Den utspelar sig 1909, och Bricken, som är född 1869, hör till den generation som tycker att man ska linda spädbarnen. Hennes fosterdotter Elvira har lärt sig att man inte ska det. Såhär kan det låta:

De nya tiderna kräver skjortor och små tröjor, det duger inte längre med lindor, blöjor och mantlar och små mössor. (…)                  

– Ett halvdussin skjortor måste man ha, säger Elvira förnumstigt.                      

– Mamma sa alltid att man inte ska linda fram händerna på ungarna innan de är tre fyra månader, de bara river sig i ansiktet, säger jag. (…) Förr när allt skulle vävas hemma var det ingen som hade tid att sitta och sy småkläder som de växer ur på ett par månader.

Lindor och mantlar alltså … och för någon månad sedan hörde jag faktiskt att i något land en bit ner i Europa, jag minns inte vilket, är ”alla” helt införstådda med att spädbarn måste lindas för att må bra.

Soilis första kokong -- med dragsko nertill.
Soilis första kokong — med dragsko nertill.

Kanske är de här kokongerna ett slags stickad och mer flexibel variant av spädbarnslindningen?

Hursomhelst, jag har hittills aldrig sett någon använda en spädbarnskokong i Sverige, men på andra håll verkar de vara ganska vanliga, i alla fall av mängden beskrivningar att döma. Här kommer en liten inspirationslista.

Glöm inte att fråga i förväg hos mottagaren om kokonger är något som behövs och som de nyföddas föräldrar förstår sig på!

***

Pieni Lankarullas kokong är den beskrivning som Soili har översatt. När hon stickade den själv virkade hon några varv längst ner, varav ett med stolpar och luftmaskor — alltså ett gallervarv där det går fint att trä i en snodd och knyta, så att kokongen går att öppna nertill för blöjbyte.

Elin föreslår att man lika gärna kan göra ett hålvarv när man har stickat några varv i början. Åsa frågar hur lång rundstickan ska vara, och Soili hälsar att 60 centimeter fungerade bra.

Maria berättade för ett tag sedan om extra stora stickade sockor som blir till sovpåsar för nyfödda. ”Hälen” gör att passformen blir extra bra. Bilder och beskrivning finns här.

The Willow Fairy bjöd för flera år sedan på beskrivningen till sin stickade åkpåse som kan fylla ungefär samma funktion.

Men på engelska finns det hur mycket som helst. Här är några exempel:

Den här påsen med krage har jag sett på Facebook flera gånger de senaste veckorna. En organisation som arbetar för utsatta barn i Sydafrika har lanserat den.

Hos garnföretaget Red Heart finns en beskrivning till en stickad kokong med tillhörande mössa.

Ett liknande set, fast helt i rätstickning, finns hos Bernat Pipsqeak.

Här är en som stickas med riktigt grova stickor.

Och här är en lista med många modeller, en del av dem mycket fantasifulla!

 

Sticka & skicka — värme och omtanke och kärlek

 

Hjärtan sprider kärleken lite extra synligt.
Hjärtan sprider kärleken lite extra synligt.

*** Den här listan uppdaterades i augusti 2014 ***

Vad kan passa bättre idag än en ny adresslista?

Den innehåller några nya adresser, för de senaste veckorna har jag träffat folk som arbetar med insamlingar på några nya ställen.

Det finns många möjligheter att sprida värme och omtanke och kärlek. Hoppas att du som letar kan hitta en som passar dig!

Och du som vill göra något litet extra idag för att fortsätta sprida kärlek framöver: virka ett eller flera hjärtan att sedan sy fast på mössor, koftor, tröjor, vantar och byxor i takt med att de blir klara! Till mössor och vantar kan det vara bra med reflexgarn, men det går förstås bra utan också.

(Observera: bidrag till AFFC:s arbete i Manduar går numera till Marie Boberg, inte som tidigare till Anita Blomberg.)

***

 

Hyllie Park-kyrkan full av varma kläder till nyfödda -- babypaket som skickas till Erikshjälpen. Foto: Linda Brandes
Hyllie Park-kyrkan full av varma kläder till nyfödda — babypaket som skickas till Erikshjälpen. Foto: Linda Brandes

Babypaket kan man skicka till

Erikshjälpen/Human Bridge 
Bergmossevägen 5
570 15 HOLSBYBRUNN

eller till

PMU
Skattegårdsgatan 1
447 35 Vårgårda

***

Slättmissionens Hjälpande Hand tar gärna också emot babypaket och dessutom alla sorters barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat som passar barn (och som inte är på svenska, eftersom mottagarna finns utomlands), och adressen är

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Vill man att innehållet ska gå till något särskilt ställe, till exempel Sukuta i Gambia eller de romska barnen i Rumänien, så kan man skriva det på paketet eller i ett brev som man lägger i paketet.

***

Annicas Ludwikafilt är en av de beskrivningar som provvirkas. Foto: Annica Haglund
Annicas Ludwikafilt har fått namn efter en katolsk nunna som Barnhem Lodz samarbetar med. Foto: Annica Haglund

Alla sorters stickade, virkade och sydda kläder i alla storlekar, leksaker och ritmaterial tar Annica i Frändefors emot för Barnhem Lodz räkning. Det är en svensk-polsk barnfamilj i Polen som har möjlighet att ordna frakten utan kostnad, och kläderna går direkt till utsatta familjer och barn på institutioner i Lodz och Warszawa:

Annica Haglund
Östra Stenshult 415
46297 Frändefors
***
I Solberga nära Kungälv finns Nordisk Östmissions insamlingscentral. Där tas kläder och mycket annat emot, sorteras och packas så att det kan transporteras till något av de länder i Östeuropa där det behövs. När jag var på Örtagården träffade jag flera som är engagerade i det här arbetet på olika sätt, och de berättade också att det finns en inlämningsplats i Göteborg. Såhär presenteras hjälpsändningsverksamheten på organisationens webplats:

Ett av många glädjeämnen i NÖ är klädinsamling och transporter till öst! Våra trogna medarbetare i Solberga arbetar med stor energi med kläder och annat som kommer till vårt huvudlager. När det blir fullt går allt iväg till öst och delas ut genom lutherska församlingar.

Alla slags kläder för barn, ungdomar och vuxna är välkomna. Kryckor, käppar, rollatorer och rullstolar (om sådana finns) tar vi också gärna emot.
Varje lördag är lagret vid Solberga kyrka öppet kl. 9–11. Våra medarbetare Elsie (0303-526 12) och Sylvia tar emot och går igenom allt och packar i lådor.
I Göteborg kan man kontakta Bengt Westholm, 031-69 18 09. Vi förmedlar gåvor vidare till Solberga.

***

I Kristianstad finns Östermalmskyrkan, en samarbetskyrka som har vänner i Litauen och kör med hjälpsändningar dit.

Varannan onsdagseftermiddag, udda veckor, är det stickcafé på andra våningen. Alla är välkomna, och då går det också bra att lämna in bidrag. Annars ska det nog gå bra att posta:

Östermalmskyrkans församling
Litaueninsamlingen
Lasarettsboulevarden 6
291 33 Kristianstad 

***

Christinas bidrag till Stolpvarvet, en av AFFC:s satsningar. Foto: Christina Duvenett
Christinas bidrag till Stolpvarvet, en av AFFC:s satsningar. Foto: Christina Duvenett

Bidrag till AFFC:s arbete i Manduar, främst textilbindor och blöjbyxor men också till exempel damtrosor i alla storlekar och enkla tygblöjor (lakanstyg, 70×70 centimeter, sicksackade kanter), skickar man till

AFFC c/o Marie Boberg
Gunnarsbo 98
791 93 Falun

***

Bor du i eller i närheten av Västervik? Biståndsgruppen i Marieborgskyrkan tar emot barnkläder och förmedlar dem till hjälpprojekt:

Marieborgskyrkan
Biståndsgruppen
Ängalundsgatan 8
593 35 Västervik

***

Många av Kyrkkaffebloggens läsare har stöttat samhället Loki i Rift Valley i Kenya på olika sätt genom Birgitta och Kea Arnlund som har bott där i några år. Sök på Loki här på bloggen och läs mer om att sponsra matkasse till utsatta barn, bli skolfadder eller sponsra eller köpa klänningar från syverkstaden!

Linda som har varit där och lett en sykurs tar gärna emot shorts och byxor till pojkar, spädbarnskläder till startpaket och klänningar till flickor. Kontakta henne genom hennes blogg om du vill hjälpa till!

***

Du som vill hjälpa till med något här i Sverige — här är några platser där det behövs olika handgjorda saker:

Bidrag som kom in till Hjälpstickan i Skövde under Sticka & skicka IV. Foto: Hjälpstickan i Skövde
Bidrag som kom in till Hjälpstickan i Skövde under Sticka & skicka IV. Foto: Hjälpstickan i Skövde

Hjälpstickan tar emot hemstickade (enbart hemstickade!) mössor, vantar, sockor, halsdukar och tröjor till hemlösa och andra utsatta, främst män. Det finns inlämningsplatser på många håll i landet, och det insamlade delas ut av olika organisationer och församlingar. Göteborgsfilialen tar gärna emot stickat och virkat till barn också.

Björnkramar — Linda i Umeå klär på IKEA-nallar och ser till att barn som behöver något extra får en. Var med och skänk nalle, porto, sydda/stickade/virkade nallekläder eller alltihop

Maria klädförråd i Malmö tar gärna emot barnkläder och babypaket (för svenskt klimat) till utsatta familjer — du som vill lämna eller skicka något, kontakta förrådets ansvariga!

Göteborgs Räddningsmission tar gärna emot spädbarnskläder och barnkläder — det finns en öppen förskola särskilt för romska barnfamiljer, och många av dem har kommit till Sverige med väldigt lite och behöver påfyllning. Startpaket med lite olika plagg till nyfödda är mycket välkomna!

Ambulansnallar — Röda Korsets Kolumbinas i Växjö ser till att ambulansförarna i Kronoberg har stickade nallar med sig till barn som måste åka ambulans. Fråga din lokala Röda Korset-krets om de inte kan ta kontakt med närmaste räddningstjänst eller akutmottagning!

Insamlingen till neonatalavdelningen på Uppsala Akademiska Sjukhus tar emot extra mjuka sydda/stickade/virkade spädbarnkläder i prematurstorlekar — närmare instruktioner och mönster finns såklart på bloggen

Det finns mycket att göra, eller hur? Och det är inte meningen att någon ska göra allt, men vi kan göra lite var … Ha så roligt, och berätta gärna om vad ni fastnar för och engagerar er i. Det är alltid roligt att få se bilder också!

Två nya modeller till mjuka babystövlar

Man kan tro att allt redan är uppfunnet, men så dyker det upp något nytt igen!

Ingelas Ariadnestövlar.
Ingelas Ariadnestövlar. Foto: Ingela Berndtsson

I Kalmar finns Ariadnes garn (den som undrar över det lite udda namnet ska förstås läsa lite om Ariadne-myten!), och det är en garnaffär som har en ovanlig och mycket kreativ blogg. På den bloggen har Soili hittat beskrivningen till ett par små mjuka babystövlar som stickas på två stickor och sys ihop. Och när Soili hittar något, då är det många som härmar — så jag har sett flera bilder av den här modellen de senaste veckorna, bland annat i Facebook-gruppen Handarbeta för välgörenhet.

Det behöver väl knappt sägas att de små stövlarna är helt perfekta att sticka till babypaket?

Soili stickade genast tre par efter Allas Veckotidnings beskrivning.
Soili stickade genast tre par efter Allas Veckotidnings beskrivning. Foto: Soili Andersson

I årets tredje nummer av Allas Veckotidning hittade Soili en beskrivning till ett par andra mjuka stövlar, eller kanske kängor? Också de passar utmärkt att skicka med i babypaketen. Soili stickade tre par direkt och meddelar att det går åt 15 gram garn till ett par.

Många har velat ha beskrivningen men varit för sent ute. Då kan det vara roligt att veta att Stickaboo har en modell som ser nästan likadan ut, och som också går snabbt och lätt att sticka, men som liksom stickas från andra hållet. Här finns den. Och hos Stickaboo finns också ett par Hjärtetofflor som många har blivit förtjusta i.

Här kommer hela inspirationslistan med babysockor och mjuka skor och stövlar en gång till!

***

En del av länkarna här leder till den bloggpost här på Kyrkkaffebloggen där länken till själva beskrivningen sedan går att klicka på. Några leder direkt till en beskrivning.

En påminnelse är förstås att en del av beskrivningarna och fler finns i böcker: Värma varandra, Värma en liten och Restvärme. De är enklare att ta med till stickcaféet än en dator …

Lägg gärna till fler länkar i kommentarrutan om ni vill!

Purl Bee-mockasiner (stickade — beskrivning på engelska)

SandGarns prinsessockor

Virkade gummistövlar (beskrivning på engelska)

Majas sockor

Babysockor på två stickor

Sockpixies magiska tofflor

Toddler socks

Bosnian booties

Urmoderns babytofflor

Virkade tossor i prematurstorlek

Joels babysockor (sydda av tunna vuxenstrumpor)

Tågsockorna

Baby Booties från Sullivans på två stickor (tack till Carol för tipset!)

Harrys sockor (på två stickor)

Estniska tossor i Soilis översättning

Hemmets Journal-skorna

Beverlys skor (med mössa till)

Suzannes baby-Converse

Crochetras baby-Converse

One strand bootie

Och så skickar jag med alla de tidigare inspirationslistorna till babykläder såklart: virkade babyfiltar * stickade babyfiltar * stickade tröjor och koftor * virkade koftor och västar * stickade västar * stickade mössor, hjälmar och hättor * virkade mössor och hättor * barnkläder att sy av kasserade vuxenkläder

Inspiration: Sockor i vuxenstorlekar

 

Sticka & skicka IV betyder vantar, strumpor, mössor och halsdukar till hemlösa. Hjälpstickan förmedlar dem.
Sticka & skicka IV betyder vantar, strumpor, mössor och halsdukar till hemlösa. Hjälpstickan förmedlar dem.

Här kommer början till en lista med sockbeskrivningar. Hjälp gärna till att fylla på den! Alla som vill ska kunna vara med och bidra till Sticka & skicka IV, också de/ni/vi som tycker att det verkar lite för svårt med strumpstickor — det är väl ett bra mål?

Eriks mjuka sockor (stickas på två stickor) — finns med i Värma varandra

Hemmets Journals sockor på två stickor

Monicas tvåstickesockor

Eriks mjuka sockor. Foto: Magnus Aronson
Eriks mjuka sockor. Foto: Magnus Aronson

Ingvills snabba Moldaviensockor (gör dem större genom att använda lite grövre garn och stickor) — finns med i Restvärme

Purl Bees Perfect fit socks (beskrivning på engelska)

Drops sockor med resår på hälen

Soilis restgarnssockor på två stickor

Annettes tå-upp-sockor (gör dem större genom att använda lite grövre garn och stickor)

Purl Bees stövelsockor (beskrivning på engelska)

Drops herrsockor i Fabel

Purl Bees sockor att ge bort (beskrivning på engelska)

Drops sockor i Eskimo

Fiskarsockorna (utan häl) — finns med i Värma varandra

Woodlands från Drops

***

Två par virkade:

Virkpias raggsockor

Helt virkads strumpor (tack Soili för tipset)

***

Och så ett tävlingstips: Hjälpstickan har tre exemplar av Värma varandra och tre exemplar av Restvärme till er som svarar på några enkla frågor och gissar resultatet för Sticka & skicka IV. Gissa nu och vinn när resultatet är ihopräknat!

Inspirationslista: Mössor till Sticka & skicka IV

Sticka & skicka IV betyder vantar, strumpor, mössor och halsdukar till hemlösa. Hjälpstickan förmedlar dem.
Sticka & skicka IV betyder vantar, strumpor, mössor och halsdukar till hemlösa. Hjälpstickan förmedlar dem.

Dags för en inspirationslista igen!

Jag hoppas att alla ni som har en riktigt bra egen modell eller som har hittat en någonstans på en garnsida eller en blogg vill bidra med länkar.

Här är en början i alla fall!

Tänk på:

* herrmodeller i första hand

* gärna sobra färger (grått, gråmelerat, marinblått, svart, olika nyanser av brunt …)

* varmt!

Fundera gärna redan nu på var de bästa modellerna till vantar och sockor finns, så gör vi ett par listor till inom kort!

***

SvD-mössan. Och så måste jag berätta att väckarklockan som den hänger på är ganska stor ...
SvD-mössan. Och så måste jag berätta att väckarklockan som den hänger på är ganska stor …

Stickat:

Hemmets Journals Sticka & skicka-mössa

Järbos mössa med öronlappar

Drops Harry-mössa

Stickgalens mössa

Drops randiga mössa

Easy Peasy Beanie i vuxenstorlek

Drops ribbstickade mössa

Hjälpstickans SvD-mössa (finns med i Restvärme)

Drops Limestone-mössa

Elins enkla mössa (använd principen till grövre garn och stickor för att få en riktigt varm vuxenmössa)

Smyckas mössa i Nissegarn

Drops Wimbleweather-mössa

Stickebloggens riktigt varma mössa

Drops Darrin-mössa

Drops Aberforth-mössa (”stickas på en kväll!”)

Järbos lagmössor

Drops Tristan-mössa

Uppdatering: The Purl Bees öronvärmarmössa i Jennifers översättning

Stickat på engelska:

Thank you hats från The Purl Bee

Dubbelsidig mössa från The Purl Bee (hm, dubbelsidig, heter det så? Den går alltså att använda med insidan utåt också)

Basmössan för alla från The Purl Bee

Cliff hat från Shibui knits

Mössa från Dropped a Stitch

1970-talsmössa från The Purl Bee

Mössa med öronlappar från The Purl Bee 

Vintermössa för alla från The Purl Bee

Virkat:

Kungen & Majkis virkade mössa (tack till Soili för tipset)

Flätvirkad mössa

Hit kan man skicka

Det har blivit dags för en ny adresslista tror jag. När jag var på Stickstämman i Ransberg och berättade om hjälpstickning i helgen var det många som frågade efter adresser, och det kommer sådana frågor här på bloggen också ganska ofta. Så varsågod: en hel lång rad med organisationer och ombud som gärna tar emot det som du vill sticka, virka eller sy! (En del tar emot begagnade leksaker och barnkläder också.)

***

Anita i Manduar. Foto: AFFC
Anita i Manduar. Foto: AFFC

Bidrag till AFFC:s arbete i Manduar, främst textilbindor och blöjbyxor men också till exempel damtrosor i alla storlekar och enkla tygblöjor (lakanstyg, 70×70 centimeter, sicksackade kanter), skickar man till

AFFC c/o Marie Boberg
Gunnarsbo 98
791 93 Falun

Babypaket kan man skicka till

Erikshjälpen/Human Bridge 
Bergmossevägen 5
570 15 HOLSBYBRUNN

eller till

PMU
Skattegårdsgatan 1
447 35 Vårgårda

Filtar från Krajamaria till Sticka & skicka II, Slättmissionens Hjälpande Hands sändning till Rumänien.
Filtar från Krajamaria till Sticka & skicka II, Slättmissionens Hjälpande Hands sändning till Rumänien.

Slättmissionens Hjälpande Hand tar gärna också emot babypaket och dessutom alla sorters barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat som passar barn (och som inte är på svenska, eftersom mottagarna finns utomlands), och adressen är

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Vill man att innehållet ska gå till något särskilt ställe, till exempel Sukuta i Gambia eller de romska barnen i Rumänien, så kan man skriva det på paketet eller i ett brev som man lägger i paketet.

Alla sorters stickade, virkade och sydda kläder i alla storlekar, leksaker och ritmaterial tar Annica i Frändefors emot för Barnhem Lodz räkning. Det är en svensk-polsk barnfamilj i Polen som har möjlighet att ordna frakten utan kostnad, och kläderna går direkt till utsatta familjer och barn på institutioner i Lodz:

Annica Haglund
Östra Stenshult 415
46297 FrändeforsBiståndsgruppen i Marieborgskyrkan i Västervik tar emot barnkläder och förmedlar dem till hjälpprojekt:

Marieborgskyrkan
Biståndsgruppen
Ängalundsgatan 8
593 35 Västervik

***

Jessica har sytt kläder till nallen Kung Julian. Foto: Linda Westermark
Jessica har sytt kläder till björnkramsnallen Kung Julian. Foto: Linda Westermark

Ni som vill hjälpa till med något här i Sverige — här är några platser där det behövs olika handgjorda saker:

Björnkramar — Linda i Umeå klär på IKEA-nallar och ser till att barn som behöver något extra får en. Var med och skänk nalle, porto, sydda/stickade/virkade nallekläder eller alltihop

Maria klädförråd i Malmö tar gärna emot barnkläder och babypaket (för svenskt klimat) till utsatta familjer — du som vill lämna eller skicka något, kontakta diakonen Sara Ivarsson, sara.ivarsson[at]svenskakyrkan.se

Ambulansnallar — Röda Korsets Kolumbinas i Växjö ser till att ambulansförarna i Kronoberg har stickade nallar med sig till barn som måste åka ambulans. Fråga din lokala Röda Korset-krets om de inte kan ta kontakt med närmaste räddningstjänst eller akutmottagning, eller, om du inte vill vänta, skicka nallar till Växjö! Skriv i kommentarfältet så skickar jag adressen

Ge lite tröst — Therese uppdaterar inte bloggen så ofta men hälsar att barnen på boendet utanför Kristianstad behöver leksaker, ”snuttisar”, nappar och tandborstar — skriv i kommentarfältet här, så skickar jag adressen

Bläckfiskar till för tidigt födda — neonatalavdelningar på olika sjukhus i Sverige tar emot virkade bläckfiskar som ger prematurbarnen lite extra trygghet i kuvösen (beskrivning och massor av idéer och instruktioner finns, och dessutom en Facebookgrupp som har ständigt virkcafé). Så kallade syskondjur, alltså mjuka leksaker till storasyskon, tas också emot

Hjärtekatten — hjärtavdelningar på olika sjukhus i Sverige tar emot virkade katter med ”lagade” hjärtan till barn med olika hjärtproblem. Så kallade syskondjur, alltså mjuka djur till de sjuka barnens syskon (med hjärtan utan sutur!), tas också emot

Insamlingen till neonatalavdelningen på Uppsala Akademiska Sjukhus tar emot extra mjuka sydda/stickade/virkade spädbarnkläder i prematurstorlekar — närmare instruktioner och mönster finns såklart på bloggen

Bengt Sjöberg i Filipstad tar gärna emot nya/handgjorda/begagnade leksaker till några barnfamiljer som nästan inte har någonting. Det går bra att lämna eller skicka direkt till Bengt eller att lämna på en plats i Örebro. Skriv i kommentarfältet så skickar jag e-postadress

Det finns mycket att göra, eller hur? Och det är inte meningen att någon ska göra allt, men vi kan göra lite var … Ha så roligt, och berätta gärna om vad ni fastnar för och engagerar er i. Det är alltid roligt att få se bilder också!

Sommardagar

Nu har det blivit dags för mig också att stänga av datorn ett tag! Den 5:e augusti är jag tillbaka hos min uppkoppling. Ha det så bra till dess, alla underbara människor!

Här kommer en repris av två inspirationslistor — ska något synas mest på bloggen i två veckor så är det väl just det här?

***

Elin har stickat en mössa till en liten i Manduar.
Elin har stickat en mössa till en liten i Manduar.

Bidrag till AFFC:s arbete i Manduar, främst textilbindor och blöjbyxor men också till exempel damtrosor i alla storlekar och enkla tygblöjor (lakanstyg, 70×70 centimeter, sicksackade kanter), skickar man till

AFFC
c/o Anita Blomberg

Nämndemansvägen 7

791 61 Falun

Babypaket kan man skicka till

Erikshjälpen
Bergmossevägen 5
570 15 HOLSBYBRUNN

eller till

PMU
Skattegårdsgatan 1

447 35 Vårgårda

Lugnvikskyrkans stickgrupp har gjort massor till Rumänien.
Lugnvikskyrkans stickgrupp har gjort massor till Rumänien.

Slättmissionens Hjälpande Hand tar gärna också emot babypaket och dessutom alla sorters barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat som passar barn (och som inte är på svenska, eftersom mottagarna finns utomlands), och adressen är

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Vill man skicka något till Skara kan man juli ut passa på att använda sig av Sticka & skicka-rabatten hos Schenker!

Ni som vill hjälpa till med något här i Sverige som omväxling nu under sommaren — här är några platser där det behövs olika handgjorda saker:

Björnkramar — Linda i Umeå klär på IKEA-nallar och ser till att barn som behöver något extra får en. Var med och skänk nalle, porto, sydda/stickade/virkade nallekläder eller alltihop

Maria klädförråd i Malmö tar gärna emot barnkläder och babypaket (för svenskt klimat) till utsatta familjer — du som vill lämna eller skicka något, kontakta diakonen Sara Ivarsson, sara.ivarsson[at]svenskakyrkan.se

 

Kolumbinas i Växjö samlar in ambulansnallar. Foto: SVT
Kolumbinas i Växjö samlar in ambulansnallar. Foto: SVT

Ambulansnallar — Röda Korsets Kolumbinas i Växjö ser till att ambulansförarna i Kronoberg har stickade nallar med sig till barn som måste åka ambulans. Fråga din lokala Röda Korset-krets om de inte kan ta kontakt med närmaste räddningstjänst eller akutmottagning, eller, om du inte vill vänta, skicka nallar till Växjö! Skriv i kommentarfältet så skickar jag adressen

Ge lite tröst — Therese uppdaterar inte bloggen så ofta men hälsar att barnen på boendet utanför Kristianstad behöver leksaker, ”snuttisar”, nappar och tandborstar — skriv i kommentarfältet här, så skickar jag adressen

Bläckfiskar till för tidigt födda — neonatalavdelningar på olika sjukhus i Sverige tar emot virkade bläckfiskar som ger prematurbarnen lite extra trygghet i kuvösen (beskrivning och massor av idéer och instruktioner finns, och dessutom en Facebookgrupp som har ständigt virkcafé). Så kallade syskondjur, alltså mjuka leksaker till storasyskon, tas också emot

Hjärtekatten — hjärtavdelningar på olika sjukhus i Sverige tar emot virkade katter med ”lagade” hjärtan till barn med olika hjärtproblem. Så kallade syskondjur, alltså mjuka djur till de sjuka barnens syskon (med hjärtan utan sutur!), tas också emot

Insamlingen till neonatalavdelningen på Uppsala Akademiska Sjukhus tar emot extra mjuka sydda/stickade/virkade spädbarnkläder i prematurstorlekar — närmare instruktioner och mönster finns såklart på bloggen

Bengt Sjöberg i Filipstad tar gärna emot nya/handgjorda/begagnade leksaker till några barnfamiljer som nästan inte har någonting. Kläder har de fått (med det kan behövas mer), skor i storlekar för 5–8-åringar är det stort behov av. Det går bra att lämna direkt till Bengt eller på en plats i Örebro. Skriv i kommentarfältet så skickar jag e-postadress

Det finns mycket att göra, eller hur? Och det är inte meningen att någon ska göra allt, men vi kan göra lite var … Ha så roligt, och berätta gärna om vad ni fastnar för och engagerar er i. Det är alltid roligt att få se bilder också!

Skicka hit!

Soili har stickat blöjbyxor och postar dem till Anita i Falun.
Soili har stickat blöjbyxor och postar dem till Anita i Falun.

Soili påminde mig just om att det är bra att upprepa adresser, så här kommer några viktiga!

Bidrag till AFFC:s arbete i Manduar, främst textilbindor och blöjbyxor men också till exempel damtrosor i alla storlekar och enkla tygblöjor (lakanstyg, 70×70 centimeter, sicksackade kanter), skickar man till

AFFC
c/o Anita Blomberg
Nämndemansvägen 7
791 61 Falun

Babypaket kan man skicka till

Erikshjälpen
Bergmossevägen 5
570 15 HOLSBYBRUNN

eller till

PMU
Skattegårdsgatan 1
447 35 Vårgårda

Emma har virkat en tröja och postat den till Skara.
Emma har virkat en tröja och postat den till Skara.

Slättmissionens Hjälpande Hand tar gärna också emot babypaket och dessutom alla sorters barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat som passar barn (och som inte är på svenska, eftersom mottagarna finns utomlands), och adressen är

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Vill man skicka något till Skara kan man juli ut passa på att använda sig av Sticka & skicka-rabatten hos Schenker!

 

 

 

 

Inspiration: blöjbyxor

Bende har stickat kofta och hängslebyxor efter beskrivning i Sticka & skicka-boken.
Bende har stickat kofta och hängslebyxor efter beskrivning i Sticka & skicka-boken.

Anita berättade för någon vecka sedan att hon gärna tar emot stickade bindor och blöjbyxor till Manduar i Gambia — och vilken fart det har blivit! Här kommer början till en inspirationslista för alla er som vill vara med och sticka just blöjbyxorna (beskrivning till stickad/virkad binda finns här).

En synpunkt som ofta kommer i de här sammanhangen är att blöjbyxor av ren ull är det absolut bästa eftersom de inte behöver tvättas, eftersom de håller torrt och så vidare. Många svenska föräldrar tillämpar den principen med framgång, men det är inte helt självklart med ull i länder där allt handtvättas med det tvättmedel eller den tvättvål som går att få tag på och skrubbas ordentligt … Så ni som vill sticka i bomull och akryl kan lugnt fortsätta med det!

Såhär blir den enkla blöjbyxan från Ottobre Design. Foto: Soili
Såhär blir den enkla blöjbyxan från Ottobre Design. Foto: Soili

Jag har inte hittat några riktigt enkla gratismönster till sydda blöjbyxor som inte bara döljer en västerländsk super-allt-i-ett-blöja på ett estetiskt vis utan faktiskt kan hålla en tygblöja ordentligt på plats. Om det är någon som har ett tips eller två så skriv en kommentar!

Och var gärna med och fyll på listan också!

De tidigare inspirationslistorna finns här.

Då börjar vi:

Ottobre Designs modell som Soili tycker är väldigt snabbstickad

Tiitiäbyxan (Tiitiä är ett slags sagoväsen i den finska mytologin — Soili har med upphovskvinnans tillstånd översatt beskrivningen till svenska)

Lilla Lisa som Maja på Husmorsskolan har formgett

Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson
Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson

Diaper cover (virkad, T-formad, med knapp framtill, beskrivning på engelska)

Väldigt lättstickad ullbyxa hos Tygisar (tack Elin för tipset)

Smarta babybyxan (som också finns med i Värma en liten)

Hängslebyxor med knäppning i grenen (finns också med i Sticka & skicka, håller nog inte blöjan på plats, men söta är de!)

I Sticka & skicka finns också en modell som är ganska lik Lilla Lisa men som kommer från Sandnes Garn i Norge.

Inspiration: stickade tröjor och koftor

*** Den här listan är uppdaterad med några nya koftor som har kommit till sommaren 2014! ***

Var med på andra delen av Sticka & skicka!
Var med på andra delen av Sticka & skicka!

Nu när andra delen av Sticka & skicka är igång — tack för alla glada svar och sticklöften hittills! — tänkte jag att det kan vara dags för inspirationslistorna igen. Det har kommit ganska mycket nytt sedan första gången jag gjorde dem, så läs igen!

Enkelt och rätstickat är ett favorittema här, uppifrån-och-ner ett annat. Fast de ligger blandade ändå, så att det ska vara roligt att titta sig omkring.

Ni som kombinerar olika idéer, hör gärna av er och berätta hur!

Och en påminnelse till er som gärna stickar på ställen där det plötsligt kan komma en vindpust är förstås att några av beskrivningarna finns i böcker: Värma varandra, Värma en liten , RestvärmeSticka & skicka och Garnglädje (den sista kommer ut i september 2014 och fanns alltså inte när Sticka & skicka II-insamlingen började). De blåser inte bort lika lätt som utskrifter och är enklare att ta med ut än en dator …

Lägg gärna till fler länkar i kommentarrutan om ni vill!

 

Femtimmarskoftan.
Femtimmarskoftan.

Femtimmarskoftan

Femtimmarskoftan med bubbelränder

Sukutakoftan

Hemmets Journals randiga kofta

Lillstrumpans babykofta

Babykofta i ett stycke

Salomes kofta

Röda Korset-koftan

Majas rätstickade kofta med virkat äpple

Lindas lantligas omlottkofta

Marieborgströjan

Skånekoftan från Ylva

Salomes kofta. Foto: Magnus Aronson
Salomes kofta. Foto: Magnus Aronson

Petra Orrbecks Lilla tröjan

Majas Lillasysters kofta (kortärmad)

Kristbergskoftan (Elins koftvariant av Petra Orrbecks tröja)

Hemtex omlottkofta i tre storlekar

Petra Orrbecks Lilla koftan

Nobilis Femtimmarströjan

 

Mors lilla olle med maskantal (originalbeskrivningen finns i Garnglädje)

Hemtex kofta med sjalkrage

Slättmissionens babytröja

Jennifers rundstickeversion av Slättmissionens babytröja

Fina bebisens kofta

Coats tröja med knappar på axeln

Jennifers variant av Petras lilla tröja — med solfjädersmönster i mitten

Monas Ottilia-kofta (kombination av stickat och virkat)

Hemmets Journals prinsesskofta (SandGarns modell)

 

Scrappy socky stripey cardi, eller Fawns restgarnskofta, stickad och fotograferad av Knappmarkerskan, Maria Blomberg i Solf i Finland.
Scrappy socky stripey cardi, eller Fawns restgarnskofta, stickad och fotograferad av Knappmakerskan, Maria Blomberg i Solf i Finland.

Och så några beskrivningar på engelska:

Handled-till-handled-kofta

F Peas Scrappy socky stripey cardi (beskrivningen finns på svenska i Sticka & skicka, översatt av Anna-Karin)

Preemie cardigan

F Peas Super-natural stripes

Seamless yoked baby sweater (lite lik Femtimmarskoftan, passar för tunnare garn)

Five pound baby cardigan

Eyelet yoke baby cardigan (liknar också Femtimmarskoftan, passar också för tunnare garn)

Pingvinkofta i ett stycke

Baby’s raglan

Puerperium Cardigan (tack Jessica för tipset — gratis Ravelry-beskrivning)

Presto Chango (tack Petra för tipset)

Purl Bee-tröjan

 

Och två beskrivningar på norska:

Pickles enkla kofta

Dalegarns rosett-kofta (i ett set med hängslebyxor, mössa och tossor)